Home

16 sites te ontdekken

Erfgoed van

het dorp Halanzy

Mijn van Bois-Haut d'Halanzy

De mijn van Fays d’Halanzy

De schachten van Musson

De mijnbouw

Gedenksteen

Guy de Larigaudie

Grand Bois van Musson

150 jaar staal in Gorcy

De omschakeling van Gorcy

Het sterke ijzer

van Saint Pancré

Saint-Deniskerk

Het kruis van Saint-Denis

d’Houdlémont

De wastunnel

van Ville-Houdlémont

De beschermende boomgaard

van Ville-Houdlémont

Doodlopende straat van

de toren en de kerk

in Saint-Pancré

Bois de la Cure

in Saint-Pancré

Onze partners

FR

EN

|

|

DE

|

NL

MOEILIJKHEIDS-

GRAAD

TOEGANKELIJKHEID

De omschakeling
van Gorcy

Van 1983 tot nu :

de omschakeling

van Gorcy

Begin jaren 80 wordt vooral het ijzerertswingebied van Longwy getroffen door de ernstige economische recessie. Het personeelsbestand van de Sidérurgie dat bestond uit 24.000 personen in de jaren 1960-1970 zijn gevallen naar 17.000 in 1974 en 7.000 in 1983.

 

Deze periode in de economische crisis die Lotharingse staalindustrie kent was voor

Gorcy tegelijkertijd een mijlpaal :

 

• met het stoppen van de gieterij waar uitsluitend walsrollen geproduceerd werden die niet meer verkocht konden worden met een afnemende staalindustrie.

• vervolgens het stoppen van de draadtrekkerij, slachtoffer van de herstructurering van de Groupe Usinor-Sacilor werd geleidelijk ontdaan van alle activiteit terwijl zij nog steeds vele mogelijkheden bevatte, maar zij kon zich niet meer bevoorraden met machinedraad.

• en het begin van een nieuwe industriële diversificatie met de oprichting van verschillende kleinere bedrijven, met name de aluminiumgieterij Affinage van Lotharingen. Het bedrijf is de eerste Franse producent van secundair aluminium en het bedrijf heeft en groot deel van de oude personeelsbestand van de draadtrekkerij weer in dienst genomen.

 

Dit heeft bij lange na niet de verloren personeelsleden bij de gieterij en de draadtrekkerij gecompenseerd, maar het geeft blijk van wil om te overleven. De mensen die gewend waren om te plaatse te werken, moesten op hun beurt hun levenswijze veranderen en reageren op verzoeken om arbeidskrachten van onze Belgische en Luxemburgse buren.

 

Er zijn nu niet veel sporen van het industriële verleden in Gorcy. Met het verlangen om het welzijn van haar bewoners te bevorderen heeft de gemeente gewerkt aan de omschakeling van oude symbolen uit dat industriële verleden :

 

• De oude spoorweg die Gorcy en Signeulx verbond, is een wandelroute geworden.

• De oude spoorbrug is een loopbrug geworden

• De Coulmy, de beek die de gemeente doorkruist en waarvan de roestkleurig kleur het symbool was van de industriële activiteit van Gorcy, is gezuiverd, de oevers zijn versterkt en er is een voetpad aangelegd om de loop door de gemeente te volgen.

• Het park Georges Rolland in plaats en op de plaats van het oude ziekenhuis en hotel van de fabrieken

• En ten slotte de deelname van de gemeente aan het project van de weg der mijnen.

 

Naast deze verbeteringen zijn er bijzondere pogingen ondernomen om de diversiteit van aan de mensen aangeboden diensten in Gorcy, zoals winkels, ambachten, het zorgaanbod en culturele en sportieve activiteiten te behouden. Dankzij deze diensten blijft het aantal inwoners van Gorcy elk jaar groeien, waardoor het tegenwoordig het niveau van de hoogtijdagen van de industriële activiteit nadert.